Voor uw voorbereiding geldt: er is geen 'one best way'. Het hangt er van af wat voor "type" u bent. Bent u iemand die vooraf graag weet wat u te wachten staat, of bloeit u juist op in spannende, onbekende situaties? Een aantal praktische zaken (en algemene zaken met betrekking tot persoonlijkheidsanalyses) zijn voor iedereen aan te raden. Deze vindt u hieronder.

 • Loopbaan en cv op een rijtje
  Psychologen gebruiken uw loopbaangegevens om een beeld te krijgen van uw persoonlijkheid en ambities. Daarbij gaat het om de grote lijn en niet om de details. Zorg daarom dat u uw loopbaan op een rijtje heeft en een CV.
 • Bereid u goed voor, maar overdrijf niet!
  Zorg dat u weet wat u mag verwachten van het assessment. Welke verschillende onderdelen zijn er? Hierbij kunt u denken aan: persoonlijkheidstesten, capaciteitstesten, rollenspelen en een gesprek met de adviseur. Oefen testen online of uit een boekje. Zo krijgt u alvast een idee van de testen. Bedenk wat uw sterke en zwakke punten zijn, en sta er even bij stil. Dan heeft u zich goed voorbereid en kunt u het assessment met een gerust hart in gaan.
 • Positieve instelling en lichamelijk fit!
  Een goede voorbereiding begint met een positieve instelling en lichamelijke fitheid. Op zo´n dag wordt namelijk ook uw energie en doorzettingsvermogen getest.
 • Ga uitgerust naar het assessment
  Het assessment is een inspannende dag die veel vergt van uw energie en uithoudingsvermogen. Als u te vermoeid of ziek bent, kunt u het assessment beter uitstellen. Zorg dat u goed uitgerust naar het assessment gaat en stelt u zich open en onbevangen op. Probeer een krampachtig gevoel te vermijden, door u te veel voor te bereiden en ´verhalen´ van anderen. Het is uw dag: u krijgt de kans om te laten zien wat u kan. Niet meer, maar ook niet minder.
 • Representatieve kleding
  Waar u rekening mee moet houden is dat psychologen u bekijken als een mogelijke representant van de organisatie waarvoor u wilt gaan werken. Op deze manier wordt er naar uw representativiteit gekeken, niet als een absoluut begrip. Kleed u dus zo dat jij de beoogde organisatie zou kunnen representeren.
 • Reis relaxt en zorg dat u op tijd bent
  Reizen in de ochtendspits is vaak stressvol. Zorg dat u vroeger van huis vertrekt zodat de stress minimaal is. Ga na wat voor jou de minst inspannende manier van reizen is; stel u op de hoogte van de gebruikelijke filevorming en treinvertragingen, en stel u voordat u de deur uitgaat op de hoogte van bijzonderheden. Het assessment vergt al uw concentratie. U wilt zich graag van de beste kant laten zien, en dat lukt alleen als u op uw gemak bent.
 • Instructies zijn erg belangrijk!
  Voorafgaand aan elke test krijgt u een instructie. Dit kan schriftelijk zijn of mondeling. Mocht u de bedoeling van de test niet geheel duidelijk zijn, vraag dan om extra uitleg. Pas wanneer u de instructies goed begrijpt, kunt u zich van u beste kant laten zien.;
 • Allemaal dezelfde vragen
  krijgt tijdens het assessment meerdere persoonlijkheidsvragenlijsten. Deze lijsten bestaan uit stellingen, waar u uw mening over moet geven. U moet kiezen tussen de meerkeuzeantwoorden. Soms krijgt u de indruk dat u meerdere keren dezelfde vragen beantwoordt. Dat is niet zo. De vragen zijn altijd weer anders of de antwoorden zijn anders. U kunt het beste op uw intuïtie afgaan. Uw eerste indruk is meestal de beste!
 • Stel vragen!
  Begrijpt u de bedoeling van de test niet helemaal. Stel uw vraag aan uw contactpersoon. Het is geen min-puntje als u iets niet direct begrijpt. Het zou veel erger zijn als u een test verknalt, omdat u het niet geheel begrepen heeft. U wilt zich van de beste kant laten zien. En dat kan alleen als u begrijpt wat er van u verlangd wordt.
 • Waarom intelligentietests? Ik heb toch diploma´s.
  U zult misschien denken dat het nutteloos is om intelligentietests te doen, omdat uw intelligentieniveau uit uw behaalde diploma´s blijkt. Om het populair te zeggen gaat het er niet alleen om te kijken hoe slim ú bent, maar ook hóe u slim bent. Wat zijn de sterke punten in iemands aanleg. Is iemand meer theoretisch of praktisch, logisch dan wel intuïtief denkend, meer verbaal of meer exact, hoe creatief en origineel zijn de oplossingen etc.
 • Waarom toch altijd die rekensommetjes?
  U kunt niet meer hoofdrekenen door het gebruik van de rekenmachine. De numerieke aanlegtests meten getalbegrip en vormen een belangrijk onderdeel van intellectuele capaciteiten. De opgaven zijn zodanig, dat ze zonder rekenmachine kunnen worden gedaan en bij de verwerking van de resultaten, de zogeheten normering, wordt rekening gehouden met het feit dat iedereen tegenwoordig machinaal rekent.
 • De gegevens in de oefeningen zijn 'ver van mijn bed'.
  U werkt bijvoorbeeld bij een bank, en u krijgt een oefening waarin u technische spullen moet gaan verkopen. Geen probleem. U wordt namelijk niet beoordeeld hoe goed u in uw vak bent. Maar wel hoe u scoort op commerciële competenties als overtuigingskracht, klantgerichtheid, optreden en dergelijke. Dit soort oefeningen vereisen geen specifieke kennis over de branche, de gegevens kan men zich snel eigen maken.
 • Dezelfde testen als uw collega, maar een andere functie.
  Tijdens uw assessment kunt u dezelfde testen krijgen als een collega, die voor een hele andere functie wordt getest. Elke assessmentoefening kent verschillende scenario's. Zo kan de zwaarte van de oefening worden aangepast aan het niveau, kan de nadruk worden gelegd op bepaalde competenties en soms weer op andere competenties. Dezelfde oefeningen zijn dus voor meerdere doeleinden (die vooraf bepaald zijn) in te zetten.
 • Laat u niet ´gek maken´ door de tijdsdruk op testen.
  Probeer de testen met tijdsdruk zo goed mogelijk te maken en probeer zo ver mogelijk te komen. Laat u zich niet door de tijdsdruk van de wijs brengen. U scoort beter op de testen als u zo goed mogelijk beantwoordt en zo ver mogelijk bent gekomen. Het is dus niet de bedoeling dat u de testen afraffelt om binnen de tijd klaar te zijn.
 • Gebruik het assessment als een leermoment
  De adviseur, die uw assessment heeft afgenomen en uw rapport heeft geschreven, heeft zich nauwkeurig in u verdiept. Stelt u zich open op en probeer te leren van het beeld dat de adviseur van uw heeft gekregen op basis van het interview, de testen en andere opdrachten. Vraag hem/haar naar verbeterpunten en hoe u kunt werken aan uw zwakke punten. Of vraag hoe u beter gebruik kunt maken van uw sterke punten.
 • Persoonlijkheidstesten: Ga op uw eerste indruk af
  Bij het invullen van persoonlijkheidsvragenlijsten gaat het voornamelijk om uw eerste indruk. Probeer niet te lang na te denken over een keuze. Uw eerste indruk is meestal de beste. Verspil geen tijd met het ontdekken van een logica in de vragen of het streven naar consistentie in uw antwoorden. De vragen lijken soms op elkaar maar verschillen terdege. Dus vertrouw op uw eerste indruk.
 • Wees eerlijk
  Geef niet alleen sociaal wenselijke antwoorden, maar wees eerlijk. Het gaat tenslotte om u en hoe u in een bepaalde situatie functioneert. Een eerlijk antwoord brengt u verder.
 • Haal eruit wat ervoor u in zit
  Pak uw kansen: haal eruit wat erin zit. Het assessment kan u beter inzicht geven in uw mogelijkheden en onmogelijkheden. Uw adviseur kan u nuttige inzichten en tips verschaffen om uzelf te ontwikkelen. Vraag de adviseur naar zijn/haar bevindingen en advies.
 • Heeft u slecht gepresteerd op 1 onderdeel? Geen probleem!
  Het gaat om het geheel. Dus denk niet dat u een negatief eindadvies krijgt omdat u één onderdeel minder goed hebt gemaakt. Probeer u daarom niet te veel te laten beïnvloeden door een slecht gevoel over één onderdeel.
 • Maak gebruik van de terugkoppeling
  In de terugkoppeling van het assessment met uw adviseur kunt u veel bruikbare informatie krijgen. Vraag om een toelichting op het rapport en wat voor tips en adviezen de adviseur verder nog voor u heeft.
 • Wees gewoon uzelf!
  Klop uzelf niet te veel op, zoals u dat misschien gewend bent te doen in een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om een eerlijk beeld van uzelf te laten zien. Alleen dan heeft u werkelijk wat aan de adviezen van de adviseur.

Heeft u nog vragen over uw assessment? Uw contactpersoon Anniek Remijn van het projectbureau staat klaar om u te helpen.

Contactformulier

+31(0)85-4895010
 

 

 

 

Voorbereiden van een assessment