top of page
blogs

nieuws

From leadership to followship: Hoe creëer je followship?

“Executives who ignited transformations from good to great did not First figure out where to drive the bus, then get the right people to take it there. Instead, they got the right people on the bus and then figured out where to drive it.” - Jim Collins (2001)


LEADERSHIP EN FOLLOWSHIP: WAT IS LEIDERSCHAP EIGENLIJK?


In de basis is ‘leiding’ het proces waarbij een persoon het doel of de richting beïnvloedt van een of meer andere personen. Followship kan worden vertaald als het erkennen van het doel van de manager of mogelijk maken van het behalen van het doel van de manager. Het is de bereidheid om richtlijnen en begeleiding van een manager (leider) te volgen binnen een organisatie. Een follower erkent dat een doeltreffende organisatie volgers en leiders nodig heeft voor een goede performance. Op deze manier zijn het wederzijdse en complementaire rollen: een leider kan alleen leiden wanneer er followers zijn, en een volger kan alleen volgen als er een leider is. Het is een partnership. Followship is dus geen vervanger voor – of het tegenovergestelde van – leiderschap, maar een essentieel onderdeel.


MANAGEMENT: HOE CREËER JE FOLLOWSHIP?


Grote veranderingen beginnen aan de top. Een gemeenschappelijk doel en een sterk verenigd managementteam kan een katalysator zijn voor het creëren van effectief followship onder alle mensen in de organisatie. Als het managementteam goed samenwerkt, samen tijd doorbrengt, elkaar publiekelijk ondersteunt, een voorbeeld is, betrokken is bij ieders functie en effectief omgaat met conflicten dan wordt het een stuk makkelijk om de veranderingskoers te promoten onder de mensen die je erbij wilt betrekken.

“He who cannot be a good follower cannot be a good leader.” - Aristoteles

Een organisatie haalt veel voordeel uit goede rolmodellen. Medewerkers zullen het gedrag bestuderen en zoeken naar meningsverschillen en breuken, maar wanneer steun wordt gevonden, alsook vertrouwen, zullen ze erin gaan geloven. Dat is hoe goed followship wordt gecreëerd. In de basis begint dat dus bij goed leiderschap.


Voordelen van followship op een rij:


  1. Het is het onzichtbare criterium in vele beslissingen

  2. Het vergroot de kans op succes en topprestaties

  3. Het maakt gelukkiger en effectiever doordat verwachtingen duidelijk zijn

  4. Mensen in staat stellen om hun beste zelf mee naar het werk te brengen, in zowel followship als leadership rollen, zal zorgen voor een positieve spiraal welke de performance verbetert.

31 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Faciliterend leidinggeven

Wij zien een leider als iemand die vanaf de achtergrond de groep begeleidt. Een leider staat niet per definitie voor de groep of is niet de touwtrekker. Een faciliterend leider is afgeleid van facilit

Comments


bottom of page