top of page
blogs

nieuws

Wat kan mentoring bijdragen aan uw organisatie?

Iedereen kan een mentor gebruiken. Het is een vorm van individuele begeleiding en levert een bijdrage aan de groei en succes van een ander. Mentoring biedt rolmodelschap, stimulans en een luisterend oor. De mentor ondersteunt de nieuwkomer op sociaal-emotioneel, vaktechnisch en praktisch gebied. Maar hoe werkt mentoring nou precies en wat zijn de voor- en nadelen?


Een ondersteunende rol in het leerproces

Mentoring gaat om een leerproces waarbij de mentor, met een hoger ervaringsniveau en een goed doorzicht in de organisatie, een ondersteunende rol heeft. De mentor weet welke competenties belangrijk zijn in de functies van nieuwe collega’s, maakt de nieuwkomer vertrouwd met de organisatiecultuur en brengt hem in contact met collega’s en klanten.

De mentor bekijkt de ontwikkeling van de nieuwkomer op taakniveau en op

competentieontwikkelingsniveau waarbij de mentor nieuwe begeleidings- of coachingsvaardigheden zal moeten ontwikkelen bijvoorbeeld: actief luisteren, reflectie bevorderen, motiveren, gestructureerde informatie geven en zelfsturing bevorderen. De mentor kan tijdens de mentoring gebruik maken van briefing, praktische instrumenten, handleidingen en opleiding.


Het is belangrijk om vast te stellen dat een mentor een begeleider is en geen leidinggevende of controleur. Daarnaast is het van belang dat de mentor vanuit het management de tijd krijgt om deze rol professioneel te kunnen uitvoeren. Ideaal is de situatie waarbij de leidinggevenden deze rol erkennen door het bijvoorbeeld op te nemen in het functieprofiel. Als logisch gevolg hiervan zal de leidinggevende de mentor beoordelen op deze rol.


Sneller nieuwe medewerkers inwerken

Via mentoring raakt de nieuwkomer sneller ingewerkt, gaat kennis en expertise niet verloren en kan de mentor een nieuwe rol opnemen waarbij hij nieuwe vaardigheden ontwikkelt (coaching, ontwikkelen van medewerkers, vakgerichtheid, zelfontwikkeling). De kracht van mentoring zit in het feit dat alle betrokkenen zich verder kunnen ontwikkelen.

Bent u overtuigd dat mentoring daadwerkelijk een verschil zal maken in uw organisatie bij nieuwe werknemers? Dan is het belangrijk om de voor- en nadelen van een interne of externe mentor tegen elkaar af te wegen.

248 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page