Technische ontwikkelingen gaan snel, vakmensen zijn lastig te vinden en opdrachtgevers zoeken één partij bij wie ze een project kunnen neerleggen. Een pessimistische ondernemer zou daarvan met de handen in het haar zitten, danwel ze machteloos ten hemel heffen. De optimist ruikt juist nieuwe kansen. Die grijpt hij niet in zijn eentje, maar met anderen. Want zonder samenwerking kom je er niet meer.
Copartnership
Vroeger had elk bedrijf zijn eigen product. Als ondernemers al samenwerkten, had ieder zijn eigen strategie. Tegenwoordig zoekt men elkaar op om samen projecten te doen want anders zijn de risico’s te groot. En opdrachtgevers zoeken één partij om projecten bij neer te kunnen leggen. Copartnership tussen leveranciers en opdrachtgevers wordt daarom steeds belangrijker.
Wereldwijde concurrentie
De realiteit is dat men tegenwoordig met minstens 130 landen concurreert. Men wordt gedwongen zich meer en meer te onderscheiden. Onderscheid zit hem niet alleen in productinnovatie maar vooral ook in sociale innovatie: het talent om contacten te leggen, je in te leven en te communiceren is essentieel. De huidige generatie zoekt meer naar zingeving in het werk en ziet zich op de eerste plaats als waarde leverancier. Velen zijn zelfstandig of willen in kleine structuren werken. Ondernemers worden gedwongen om te denken in netwerken en organische structuren. Verantwoordelijkheden delen en samenwerken met lokale partners en ZZP’ers is onvermijdelijk.
Intern
Mensen moeten zich verantwoordelijk voelen voor een samenwerking. Wie ligt er echt wakker van als het proces niet goed verloopt? Je moet realistisch zijn en minimaal twee jaar uittrekken om iedereen mee te krijgen. Een medewerker moet beseffen dat het zinvol is om contact met andere collega’s te onderhouden, zoals iedereen in een bedrijf moet inzien wat een gezamenlijk project oplevert.
NAC en HMG werken samen in de Trainers Academie
HMG helpt bedrijven en organisaties bij het verbeteren van hun performance. Talentmanagement staat hierbij centraal. Voetbalclub NAC wil graag een grotere bijdrage leveren in de regio en daarom zijn NAC en HMG onlangs samen een project gestart, bedoeld om trainers en clubs op zowel persoonlijk niveau maar ook in de samenwerking te kunnen ondersteunen: de NAC Trainers Academie. Talentontwikkeling staat in dit programma centraal. Groei is de mindset die nagestreefd wordt: het blijven leren en het ontwikkelen van spelers en trainers. Een mooi initiatief waarop de reacties zeer positief zijn.
Meer weten over samenwerken in de toekomst? Lees het artikel “Samen” dat werd gepubliceerd in NAC Zaken oktober - november 2017 online. Klik hier.
Comments