top of page
blogs

nieuws

Wat is jouw Talent DNA?


Mensen zijn het meest gemotiveerd, werken effectiever en zijn succesvoller in het werk dat het dichtst bij hun natuurlijke talenten ligt. Dan kun je jezelf afvragen: Wat zijn mijn talenten? Wat past bij mij? Hoe ontdek ik mijn talenten en sterke punten? En hoe kan ik mijn medewerkers motiveren en effectiever laten werken?

Deze vragen kunnen beantwoord worden met de Talentenanalyse van de TMA Methode, het instrument voor talentmanagement. Deze methode brengt de talenten en drijfveren van jezelf en van jouw medewerkers in kaart. In dit blog lees je meer over hoe jouw Talent DNA is opgebouwd.


Drijfveren & Talenten

Wat zijn drijfveren en talenten? Drijfveren kun je zien als de bouwstenen van jouw persoonlijkheid. Drijfveren hebben grote invloed op jouw gedrag, ontwikkeling en ontwikkelpotentieel. Er zijn 22 drijfveren, deze 22 drijfveren worden opgesplitst in 44 talenten. Talenten geven jouw behoeftes aan. Een voorbeeld van een drijfveer is ontzag. Met een hoge drijfveerscore zijn de bijbehorende talenten: Respectvol en Bewonderen. Heb je een lage drijfveerscore? Dan zijn jouw talenten: Gelijkwaardig en Benaderen. Dus ook lage scores brengen talenten met zich mee. Deze methode gaat dan ook uit van een positieve benadering, oftewel: Positieve Psychologie. Jouw drijfveren en talenten zeggen iets over jouw ontwikkelpotentieel van de 53 competenties.


Ontwikkelpotentieel

Jouw talenten bepalen of je aanleg hebt voor bepaalde competenties en de ontwikkelbaarheid daarvan. Heb je de talenten Energievol en Ondernemend, dan heb je het talent om de competentie Innoverend Vermogen makkelijker te ontwikkelen. Daarnaast zijn ook de drijfveren Pragmatisme en Onafhankelijk denken of Handelen van invloed op de competentie Innoverend vermogen.


Motivatie & Inzicht

De bovengenoemde elementen zijn belangrijke factoren die mensen aanzetten tot een bepaald gedrag of juist remmen. Oftewel: motivatie. Vooral aan de hand van het ‘willen’ wordt gedrag bepaald. Bij werkzaamheden die bij jouw talenten en drijfveren aansluiten ben je veelal meer gemotiveerd waardoor je succesvoller bent in je werk. De talenten en drijfveren worden verdeeld in een aantal deelgebieden:


Emotionele balans: Dit gebied geeft inzicht in o.a. eigenwaarde, ontzag en steunbehoefte. De emotionele balans geeft een indicatie van de manier waarop je kan omgaan met stressvolle situaties en is de rode draad door het talentenprofiel.


Motieven: Waardoor word je gemotiveerd om prestaties te leveren? Motivatie hiervoor kan bijvoorbeeld erkenning, afwisseling, ambitie of uitdaging zijn.


Sociale talenten: Hoe gedraag jij je in relatie tot anderen? Kan jij je inleven, ben je extravert of ben je juist introvert?


Beïnvloedende talenten: Wat is jouw vermogen om anderen te beïnvloeden in de door zijn of haar gewenste richting? Kan jij je goed aanpassen of ben je dominant?


Leidinggevende talenten: Kun je goede beslissingen nemen, verantwoordelijkheid nemen en de organisatie in de goede richting sturen?


Organisatie talenten: Hoe structureer jij je leven en je werk? Ben je doelgericht, houd je van orde en structuur?


Wat kun je met het resultaat?

Vanuit de inzichten uit jouw Talentenanalyse kun je verder werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Ben je op zoek naar een andere uitdaging? Dan kunnen de resultaten je inzicht geven in wat je in een toekomstige baan zoekt. Wil je jezelf verder ontwikkelen? Dan helpen de resultaten je te bepalen waar jouw ontwikkelpotentieel ligt. Aan de hand daarvan kun je bepalen wat voor jou zinvolle ontwikkelactiviteiten kunnen zijn.


Net als jouw DNA, staat jouw talent DNA vast. Ontdek je talent en ontwikkel jezelf! 

Bij TMA Talent Center ervaar je de TMA Talentenanalyse. Zo kun je precies zien hoe een TMA rapportage eruitziet en wat jouw uitkomsten zijn. Wellicht vind je het interessant voor jouw organisatie of ben je ook benieuwd naar een van de andere analyses van de TMA Methode zoals bijvoorbeeld de Capaciteitenanalyse. Ontdek jouw Talent DNA!


Kijk voor meer informatie op www.tmatalentcenter.com.


256 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page